Pomanjkanje

Pojem »pomanjkanje« je protisloven trenutnemu stanju v našem gospodarstvu. Boljšo sliko dobimo, ko ga postavimo v kontekst. V Sloveniji se srečujemo z nezadostni človeški viri, ki v povečanem obsegu dela in zastarelih zasnovah delovanja ne dohajajo niti lokalnih potreb. Ohromljene organizacije tako v en glas poudarjajo, kako je trg delovne sile glede na klasifikacijo del premalo raznolik in pri določenih delih premalo zastopan. Nekatera podjetja se tako poleg mukotrpnega postopka uvajanja novih sodelavcev, ki predstavljajo določena tveganja, zatekajo tudi h »kraji« dobrih kadrov.

Avtomatizacija postopkov – npr. tistih, ki sicer zagotavljajo, da ima vodstvo otipljive podatke, vendar zaposlenim zgolj odžirajo čas za dejanske delovne naloge – omogoča podjetjem povečevanje dodane vrednosti. Torej je povečan obseg dela z novimi naročili možno uspešno opraviti z obstoječimi viri na način, da se ročna dela (kot ročni vnos) avtomatizirajo. Še večji pomen pa nosi dobro premišljena definicija procesa, s katerim imamo opredeljen tako pozitiven kot negativen potek. Časovni prihranki omogočajo izvedbo drugih del, ki zahtevajo več znanj in časa.

Uvedba orodij, ki omogočajo uspešno avtomatizacijo, ni možna brez naporov organizacije, ki jih uvaja, in prav tako se to ne zgodi čez noč. Orodja morajo biti preprosta za uporabo in hkrati prožna za prilagajanje trenutnemu stanju in delovanju organizacije.

Sedaj je čas, da se ob zatišju pred nevihto pripravi teren, ki bo omogočal večjo dodano vrednost in s tem boljšo konkurenčnost. Zaposleni bodo v določeni meri razbremenjeni del, ki so največkrat neljuba. Zaradi tega se poveča zadovoljstvo do dela, zmanjša možnost prehoda zaposlenega k drugemu podjetju in dvigne celotna dodana vrednost.

Pomanjkanje v času razcveta je tako priložnost za vse.

Deli naprej